Eropuit: de Grote Suriname tentoonstelling

Ja zeg, die kon ik toch zeker niet overslaan!

DNK-Suriname-Anton-de-Kom

Opgegroeid in de Bijlmermeer, kreeg ik de geschiedenis van Suriname eerder op m’n bordje dan die van Nederland. Dat is overigens absoluut geen verwijt aan Meester Hewitt, maar eenmaal op de lagere school in Haarlem moest ik wel het een en ander inhalen 😉

IMG_1685

Anyway, met zusje A. afgesproken, en om 9:45 uur stonden we te blauwbekken voor de Nieuwe kerk, want… nog niet open. Brrrr.

IMG_1687

Binnen een beetje op z’n Surinaams; niet helemaal duidelijk door welke deur we moesten, in welke rij we moesten en welke kant op we mochten. Maakte niks uit, we kwamen er wel.

De tentoonstelling zelf vond ik mooi, prachtige vitrines die enigszins donker waren (verlichting kan sterker), doeken, lekker dansmuziek. Goudwinning had ik nooit van gehoord (dit itt bauxiet), en ook Maria Sibylla Merian was compleet nieuw. De belangrijkste items werden aangegeven, maar uiteindelijk kwamen we in een nog lege kerk, en misten de diepgang. Zou kunnen dat die er wel meer bij is door de verhalen/presentaties s’avonds door ‘VIPs’ als Kenneth Herdigan, maar dat weten we dus niet.

IMG_1700

IMG_1690

IMG_1691

Toch, een tentoonstelling die je niet gemist zou moeten hebben, maar hopelijk met een vervolg. Zeker nu duidelijk is dat Meneer Bouterse voor de rechtbank mag komen ivm de decembermoorden.

Daarna samen door naar de Volkskruidentuin & HongKong (m’n kruidenvoorraad moest aangevuld), lunch bij Bax (jammer dat mijn oud-collega Jasper er niet was), kennisgemaakt met Henkie (m’n nieuwe neefje, katertje), een échte Turkse supermarkt!! Bellamyplein geweldig mooi opgeknapt en vintage store het Halletje.
Ik ga nog even herkauwen op vandaag ?

De Grote Suriname tentoonstelling Nieuwe kerk

Maria Sibylla Meriam

Michiel de Ruyter

Het vergeten bloedbad Moiwana

Café Bax

Volkskruidentuin

Het Halletje

Afdrukken