Recept: Ovenbollen

Mijn Lief vindt het verschrikkelijk eng wanneer ik op Oudejaarsdag oliebollen bak. Dus ging ik op zoek naar een alternatief. Een ander jaar deed ik blini’s met zalm en creme fraiche, lekker dat wel. Maar ik vond het toch een beetje niet ‘passend’. En toen zag ik een pak mix voor Oviebollen in de schappen liggen. Maar dat moet je toch zelf ook kunnen maken? Ja dus.

20171231_IMG_3843

Ingrediënten:
500 gram bloem
7 gram gedroogde gist
1 tl suiker
1 tl zout
1 ei
500 ml melk op kamertemperatuur
zonnebloemolie

200 gram sukade, rozijnen, bigarreau
poedersuiker ter garnering

Verder nodig
een oven
een muffin vorm met 12 gaten

Bereiden
Laat de rozijnen een minuut of 15 in warm water weken. Giet ze af, en laat ze goed uitlekken. Snijdt de bigarreau in stukjes. Roer rozijnen, bigarreau en sukade door elkaar.

Doe de bloem in een grote beslagkom en voeg de gist en de suiker toe. Maak een kuiltje in het midden en giet daar een ei in. Voeg het zout toe aan het ei (zout en gist gaan niet goed samen dus liever niet direct bij de gist doen).

Voeg al roerende de melk toe en mix het geheel tot een glad beslag zonder klontjes. Voeg dan het mengsel van rozijnen, bigarreau en sukade toe.

Dek de beslagkom af met een plastic zak en zet de kom onder een fleece-dekentje op kamertemperatuur. Laat het beslag ongeveer een uur rijzen, het volume moet verdubbeld zijn.

Verwarm de oven alvast voor op 210 graden. Vet de muffinvorm met een siliconen kwastje in met zonnebloemolie. Wanneer het beslag goed gerezen is, kun je met twee eetlepels het beslag in de muffinvorm scheppen. Twee volle eetlepels per bakje. Het beslag moet net tot onder de rand komen.

Zet de muffinvorm in de voorverwarmde oven en stel de kookwekker in op zo’n 15 minuten. Keer de oliebollen daarna voorzichtig om en plaats ze vervolgens voor nog eens 10 minuten terug in de oven. Smakelijk!

Afdrukken