Recept: Hasseltse Speculaaskoeken

Eigenlijk zou het Haarlemse speculaaskoeken mogen heten, ik ben namelijk nog nooit in Hasselt geweest, én heb nog nooit eerder Hasseltse speculaas gegeten, laat staan gebakken! Maar ach, what’s in a name. Het recept kwam ik ergens op internet tegen, en gaf er een eigen draai aan. Hmmm lekkere koeken (want klein zijn ze niet!), krokant van buiten, zacht van binnen.

44586009_10212342947079356_6942957098049208320_n

Ingrediënten (voor +- 26 stuks)
500 gram bloem
375 gram bruine basterdsuiker
125 gram roomboter
2 eieren
1 1/2 tl kaneel
1 1/2 tl Zuiveringszout
60 ml melk
26 halve witte amandelen om te garneren

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix alle ingrediënten (behalve de garneeramandelen) in een beslagkom tot een mooi, stevig deeg. zorg dat je wat meel bij de hand hebt voor wanneer het spul gaat kleven, maak je handen met koud water schoon. Maak porties van tussen de 44 en 48 gram en rol daar balletjes van. Nou is het de vraag hoe groot je bakplaat is, op de mijne kunnen heel mooi 7 of 8 van die ballen. Ze lopen namelijk behoorlijk uit wanneer ze in een hete oven worden gebakken. Leg de balletjes op de bakplaat en druk ze plat tot ongeveer 1 1/2 cm. En druk op elk aanstaand koek een garneeramandel. Bak plaat in de oven en tussen de 15 a 17 minuten bakken. Voorzichtig van de bakplaat halen en op een rooster laten afkoelen. Smakelijk!

Afdrukken