- Dingen van de Dag - http://majoh.nl/weblog -

Recept: Königsberger Klopse met dille

Ik heb er natuurlijk m’n eigen draai aan gegeven, meestal pakt dat lekker uit. Zo ook deze. Zure room, kappertjes, citroensap; voor mij vraagt dat om heel veel dille. En dus… 🙂

IMG_4283

Ingrediënten
500 gr rundergehakt
1 ei
1 ui, gesnipperd
peper, zout
paneermeel
1 el peterselie gedroogd
veel dille gedroogd

Kookwater
1 1/2 ltr water
zout
1 middelgrote ui, geschild
1 laurierblad
2 kruidnagelen

Voor de saus
40 gram boter
30 gram bloem
1/2 ltr bouillon van het gehakt!
2 eidooiers
4 eetlepels zure room
3 eetlepels kappertjes
citroensap

Bereiden
Gehakt aanmaken
Uien pellen en snipperen. Boter verhitten en uien hierin goudbruin bakken. Af laten koelen.
Gehakt vermengen met ei, paneermeel, peper, zout, peterselie, dille en gebakken uien. Hiervan 8 ballen draaien.

Kookwater
Water met 1 theelepel zout aan de kook brengen. Laurierblad en kruidnagelen in de ui steken en die in het kookwater doen. Gehaktballen één voor één in het kookwater doen en gehakt in open pan op een lage warmtebron ongeveer 20 minuten laten trekken. Dan de gehaktballen uit de pan halen en afgedekt warm houden. Van het vocht 1/2 bewaren voor de saus.

IMG_3824

Saus
Boter smelten in de pan. Bloem toevoegen en goed roeren. Beetje bij beetje de 1/2 ltr bouillon van de gehaktballen toevoegen. Saus aan de kook brengen. 5 min. zachtjes laten koken. Eidooiers met zure room en een beetje warme saus door elkaar roeren en langzaam door de niet-meer-kokende saus roeren.
Kappertjes toevoegen en de saus op smaak maken met zout, peper en citroensap en nog meer dille. De gehaktballen in de saus leggen, en opscheppen. Smakelijk!