Recept: Speculaasbrokken

Heerlijk vind ik ze! En ook niet duur, maar het lijkt me fijner om ze zelf te maken en eens iets minder suiker er in te doen en misschien later een versie met cacao en gember of kardemon. In ieder geval vond ik vanochtend een recept van een jaar terug uit een magazine dat ik als basis gebruikte.

Tijdens het deeg maken dit: “Maar het deeg werd al geen deeg toen ik het maakte. Dus recept van iemand anders erbij gepakt, en nog eentje… met 6 eetlepels melk erbij werd het ineens toch écht een deegbol. Klevend ook, hahaaa 2e keer vandaag na het bakken van m’n bruinbrood”. Dus het recept en dan alvast enigszins aangepast.

Ingrediënten
– 250 gr zelfrijzend bakmeel
– snufje zout
– 150 gr bruine suiker (in de herhaling gaat deze nog eens 25 gr minder, oorspronkelijk recept overigens 175 gr)
– 100 gr koude boter in blokjes
– 2 el (ik deed al 2 1/2) speculaaskruiden
– 1/2 zakje garneer amandelen

Bereiden
Dag 1
Meng in een kom de bakmeel, speculaaskruiden, zout, en bruine suiker door elkaar. Kneed dan met de vingers de boter in blokjes door de mix.

IMG_3255
IMG_3256

IMG_3257
IMG_3258

Voeg stuk voor stuk de 5 a 6 el melk toe om er een goed geknede deegbol van te maken, minder als je deeg al een mooie bol vormt tijdens het kneden. wikkel de deegbol in huishoudfolie (of zoals ik in een plastic diepvrieszakje) en leg deze zo’n 24 uur in de koelkast.

IMG_3259
IMG_3260

Dag 2
Haal het deeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht/plaats uit tot lap van ongeveer 1 1/2 cm dikte en maak er vier platen van. Leg de stukken op een ingevette bakplaat (of op bakpapier op de bakplaat, mijn voorkeur de laatste).

Oooh dat uitrollen lukt me vaak echt niet! Kleefkleef ondanks bloem blijft alles plakken… Gelukkig had zusje F gisteren iets gezegd over uitsteekvormpjes, dus dacht ik het probleem met dat kleffe deeg maar zo op te lossen:

IMG_3276

Bestrijk de speculaasplaten met wat melk en druk er de amandelen in. Bak dan de speculaasbrokken in ongeveer 30 minuten bruine en gaar. In de oven worden ze al langzaam groter.

IMG_3280

Afkoelen op een rooster en dan in stukken breken. Hmmmm smakelijk 🙂

IMG_3283

Afdrukken

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.