Recept: Koekjes met rozemarijn en hazelnoten

Aangezien ik in m’n Paleistuin-Zuid veel rozemarijn heb staan en in de Paleistuin-Noord een hazelaar die de afgelopen twee jaar behoorlijk wat noten gaf voor een hazelaar van pakweg 5 jaar, besloot ik er iets mee te doen. Ik vond een recept en heb dat als gewoonlijk aangepast. In dit geval pijnboompitten vervangen door m’n eigen hazelnoten-oogst en een eidooier toegevoegd. Een extra theelepeltje rozemarijn, maar volgende keer mogen er best 1 of 2 bij. De rozemarijn moet niet gaan overheersen, maar nu proef ik ze haast niet terug. Verder zijn de koekjes superlekker, niet veel werk. Doordat m’n handen niet altijd willen, heb ik ’t bereiden verdeeld over twee dagen. Dag 1 hazelnoten kraken, Dag 2 roosteren en het deeg maken, overnachten in folie in de koelkast, en Dag 3 snijden en bakken.

IMG_4110a

Ingrediënten
250 g bloem
snufje zout (bakkers- of fijn zee- of tafelzout, kan allemaal)
150 g roomboter
100 g witte basterdsuiker
zest van 1/2 citroen, of twee theelepeltjes citroenrasp van dr Oetker
100 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt (andere soort noten kunnen natuurlijk ook)
2 tl verse rozemarijn, fijngehakt (volgende keer doe ik er een extra theelepel bij)

Bereiden
Meng bloem en zout door elkaar in een kom.

Mix de boter tot je een lichtgele, romige substantie krijgt. Mix suiker en citroenrasp erdoorheen en voeg dan de bloem, hazelnoten en rozemarijn toe. Kneed tot een soepel deeg. Rol het deeg op tot een worst. Wikkel de deegrol in vershoudfolie en leg het een uurtje (of een nacht) in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Ik heb een oven van 52 liter, en kon twee bakplaten vullen.
Haal het deeg uit de koelkast, verwijder de folie en snijd met een scherp mes de deegworst in plakjes van ongeveer ½ cm dik. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in ongeveer 15 tot 20 minuten lichtbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Bewaren

Afdrukken