Recept: Stoofschotel met hamlappen

Mijn Lief bracht per ongeluk hamlappen mee, in plaats van rib- of succadelappen. En die laatste twee stonden in mijn recept voor vanavond. Maar goed, je moet soms even improviseren. Hoewel varkensvlees niet mijn ding is, werd het best lekker.

Bereidingstijd: 30-60 minuten

Ingrediënten voor 4 personen (of voor 2 dagen/2 personen)

  • 600 gr hamlappen,
  • 500 gr gesneden groene kool,
  • 150 gr uitgebakken spekreepjes,
  • olie
  • 3 eetlepels mosterd
  • 12 fijn gesneden sjalotten of 3 grote uien
  • peper en zout

Bereidingswijze
Snijd de hamlappen kruislings in en kruid dit met peper en zout. Wrijf ze in met mosterd en laat dit afgedekt in de koelkast 30 min staan. Ondertussen, in een ruime pan, de spekjes uitbakken. Dan de sjalotten of gesnipperde ui erbij, even meebakken tot ze glazig zien, en nu de groene kool toevoegen met een scheutje water. Laat het geheel onder een deksel zo’n 15 min. stoven. De hamlappen met de ingesneden kant naar beneden in een ruime schaal leggen en in een voorverwarmde oven 220.c goed bruin bakken in ongeveer 15 min. Wel regelmatig even omdraaien en bedruipen met het vet. Nu de temp terug brengen naar 175.c De groene kool (of eventueel andere groente) rondom scheppen en het geheel terug zetten in de oven. Indien nodig nog wat water toevoegen. Laat dit zo’n half uur in de oven stoven. Het vlees moet vanbinnen on 70.c zijn dan is het gaar.

Snijd de Hamlappen in plakken. Schep de groene kool op een warme schaal en leg het vlees er boven op. Serveer de rest van het vocht of maak apart wat jus erbij

[Bron: Succes recepten van de spar]

Afdrukken