Recept: Bonensoep met Venkel en Worst

Dit is een heerlijke maaltijdsoep, die niet veel werk kost om te maken. Wij konden er met gemak twee keer van eten, daarbij deden we stokbrood. Ik had 150 gram gedroogde flageolettes en 125 gram gedroogde kikkererwten de dag ervoor in de week gezet; de dag erna deze een uur of twee gekookt. De hoeveelheid was te ruim; ik gebruikte ongeveer de helft in de soep en van de andere helft maakte mijn Lief een flinke schaal Humus. Ook heerlijk bij deze maaltijdsoep!

IMG_9934i

Ingrediënten
olijfolie of boter om in te bakken,
2 uien, grof gehakt,
1 flinke eetlepel gedroogde oregano,
2 venkelknollen, in smalle repen en dan door de midden,
3 teentjes knoflook, grof gehakt,
1 eetlepel venkelzaad,
1 blaadje laurier,
2 eetlepels tomatenpuree (chips, daar greep ik mis! vervangen door tomatenketchup),
1 blikje tomatenblokjes op sap (ongeveer 400 gram),
1 liter groente- of kippenbouillon (van 2 maggiblokjes),
1 potje witte bonen (340 gr) of gedroogde witte bonen 150 gr maar minder als je niets wilt overhouden,
1 potje kikkererwten (idem als hierboven),
2 verse worsten of saucijzen (ik kwam een paar dagen eerder een pak van drie Beierse bratworsten tegen in de aanbieding, dus die had ik in de vriezer gestopt),
1 bosje peterselie gehakt (vergeet vooral de steeltjes niet, daarin zit de meeste smaak!).

Bereiden
Bak de worsten op een laag vuur in de koekenpan. Als ze gaar zijn, snijdt je ze in stukjes. Verhit in een soeppan met dikke bodem wat olijfolie en fruit daarin de ui met oregano, tot ze een beetje glazig zien. Voeg de knoflook, venkelzaad en de venkel toe en roerbak dat een tijdje mee. Bak de tomatenpuree een minuut mee (ontzuren) en giet dan de tomatenblokjes en de bouillon erbij. Laat de soep zachtjes koken, tot de venkel gaar is, ongeveer 15 minuten. Giet de bonen af, en voeg die samen met de worst toe. Laat het geheel nog even een minuut of 10 zachtjes koken en breng op smaak met zout en peper. Vlak voor het serveren kun je de peterselie erdoor roeren.

Tip
Worst kun je ook weglaten of vervangen door rookworst. Lekker met stokbrood met kruidenboter, humus is net zo lekker!

Afdrukken