Recept: Bananenbrood

We hadden de laatste tijd regelmatig van die bruine bananen over, die we dan niet meer eten, maar ik vind het zonde om weg te gooien. Van de verloofde van een collega kreeg ik een heus Amerikaans recept voor bananenbrood, nadat we het eerst een keer mochten proeven. Inmiddels heb ik het recept al verschillende keren gemaakt. En ook aangepast aan mijn smaak en oven. Dit bananenbrood is een kruising tussen brood en cake, en is na een week bewaren nog steeds lekker.

Bananenbrood

Ingrediënten:

Droog

  • 2 koppen zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
  • 3/4 kop suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepels kardemom
  • Rozijnen, dadels, walnoten, zaden, alles wat je lekker vindt. Zelf laat ik de dadels er tegenwoordig uit, vond ik niet zo’n succes. Walnoten & cranberry’s zijn wel erg lekker.

Nat

  • 3-4 geprakte overrijpe bruine bananen
  • 2 eieren
  • 1/2 kop gesmolten boter, of zoals ik gebruik; dezelfde zonnebloemolie.

Bereiden:
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 C, en vet een bakvorm in met een beetje boter of olie.   Mix alle droge ingrediënten in een grote schaal door elkaar.  Mix met mixer alle natte ingrediënten door elkaar in een kleinere, hogere schaal.  Dan schep je voorzichtig de natte en droge ingrediënten door elkaar. Niet te lang, maar tot alles goed gemixt is. Anders wordt het brood te stevig. Schep het deeg daarna in de ingevette bakvorm en bak het brood op 170 C ongeveer 60-70 minuten. Door een breinaald in het midden in te prikken, kun je zien of het brood gaar is, (deze moet er schoon en droog uitkomen). De bovenkant van het brood moet er mooi bruin uitzien. Haal het brood dan uit de oven, laat afkoelen voordat je deze uit de bakvorm schudt.

Eet smakelijk!

Afdrukken