Recept: Blini’s

Pancake Tuesday sprak me erg aan, en dus ging ik op zoek naar nog meer pannenkoek-recepten. Onderweg kwam ik de Blini’s tegen. Kleine boekweit-pannenkoeken op gistbasis, afkomstig uit de Russische keuken.

Traditioneel zijn de blini’s een vast onderdeel van de zogenaamde zakuski-tafel, een tafel met een uitgebreid assortiment voorgerechten. In Rusland worden blini’s bestreken met zure room, besmeerd met gesmolten boter en met rode zalmkaviaar, en belegd met zwarte beluga of gerookte zalm. Haring en wodka schijnen mogen op de hapjes-tafel ook niet te mogen ontbreken.

Blini's

Ingrediënten (voor circa 12 stuks van zo’n 10 cm doorsnede):
Deel 1.
– 15 gram verse gist of 4,2 gram gedroogde gist
– 1 1/2 dl lauwe melk
– 100 gram boekweitmeel

Deel 2.
– 2 eidooiers
– 1 theelepel suiker
– snufje zout
– 1 dl lauwe melk
– 15 gram boter of 15 gram zonnebloemolie
– 50 gram boekweitmeel
– 50 gram bloem

Deel 3.
– 2 stijfgeslagen ei-witten

– extra nodig: een blini-pannetje met een doorsnede van circa 10 cm, of een
– kleine koekepan

Bereiding:

Het beslag:
Deel 1. Verkruimel de gist in een kommetje en roer er 1 1/2 dl. melk door. Doe 100 gram boekweitmeel in een schaal en roer het gistmengsel erdoor. Laat het beslag afgedekt op een warme plaats 1 tot 1 1/2 uur rijzen.

Deel2. Roer de 2 eidooiers los met de suiker en zout. Laat 15 gr boter in 1 dl. melk smelten en klop dit samen met het dooiermengsel door het gerezen beslag.
Schep er de bloem en 50 gram boekweitmeel door en klop het beslag enkele minuten door.

Deel 3.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
Laat het beslag afgedekt nog 20-30 minuten rijzen.

Bakken:
Smelt in het koekenpannetje een klontje boter, schenk zoveel beslag in de pan tot de bodem net is bedekt en bak de blini aan de onderkant bruin. Keer hem en bak de andere kant.
Bak de overige blini’s op dezelfde wijze.

Beleg de blini’s met plakjes gerookte zalm en een schepje crème fraîche. Bestrooi ze met fijngehakte bieslook.
Of bak de blini’s in de poffertjespan. Roer 1 1/4 dl. crème fraîche los met zout, peper, 2 eetlepels fijngehakte peterselie en 1 eetlepel fijngehakte dille. Beleg de blini’s met een lepeltje van deze kruidige crème fraîche, een takje dille en enkele zalm-eitjes.
[Bron: Astrid Veltman]

Afdrukken

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.