Recept: Turkse Pide

Turks brood

Ingrediënten
voor 1 brood

 • 12,5 gr verse gist, of 1 1/2 theelepel droge gist
 • 200 ml melk, lauw of handwarm
 • 50 ml water, lauw of handwarm
 • 100 ml plantaardige olie
 • 1 tl suiker
 • 1 tl zout
 • 350 gr bloem

Bestrijken met:

 • 1 eigeel
 • 1/2 koffielepel melk
 • 1/2 koffielepel yoghurt
 • 1/2 koffielepel plantaardige olie
 • 1 koffielepel sesam zaad
 • 1 koffielepel nigella zaad

Bereiden:
Ik gebruik de broodbakmachine, dus vul ik de bak eerst met alle vochtige ingredienten, het zout en de suiker erbij. Dan de bloem en vervolgens het gist. Laat de bbm zo’n 15 minuten deeg mengen en kneden. Haal het deeg dan uit de bbm, smeer je handen even in met wat olie voordat je dat doet (het deeg is nogal kleverig). Leg het deeg in een met olie ingevette schaal, dek deze af (bij mij gaat er een ingevette deksel bovenop), en laat het deeg ongeveer 40 minuten reizen. Ik zet de schaal meestal in een fleece-dekentje, aangezien het in huis niet heel warm is op het moment. Na de aanbevolen reistijd het deeg uit de schaal op een vorm leggen, er de pidevorm in maken (zie filmpje) en afgedekt nogmaals zo’n 20 a 30 minuten laten rijzen.

Dan de oven voorverwarmen op 180 graden (hetelucht).
In een bakje het mengsel maken waarmee je de pide gaat bestrijken. Dat laatste gaat het best met een siliconen kwastje. Nadat je dat gedaan hebt bestrooi je de pide met nigellazaad en sesamzaad en dan 25 a 30 minuten bakken op 180 graden in de voorverwarmde oven.

Afdrukken